stres nedir

Stres Nedir? Belirtileri Nelerdir? Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

Hayatımızın birçok farklı döneminde stresle başa çıkmak zorunda kaldığımız anlar oluyor. Bu dönemleri ne kadar başarılı bir şekilde yönetirsek sağlığımız için o kadar iyi. Çünkü stres bir hastalık olmasa da hastalıklar kadar zararlı olgulardan bir tanesi.

İnsanların algıladıkları herhangi bir tehditle duygusal ve fiziksel yönden başa çıkamaması sebebiyle oluşan ve günlük hayatı olumsuz bir şekilde etkileyen gerilimli süreç stres olarak isimlendirilmektedir. Tehdit altında olduğumuzu hissetmemiz ile birlikte vücudumuzda stres hormonu salgılanmaya başlar.

Stres duygusunun ortaya çıkmasına sebep olan hormonun salgılanması ile birlikte vücudumuz uyanır. Kalp atışları hızlanır ve kan basıncı normalin üzerine çıkar. Vücudunuzdaki tüm kaslar sıkılır ve duyular çok daha keskin bir hale gelir. Stresle başa çıkma yolları konusunda ne kadar çok bilgiye sahip olursanız bu süreçten o kadar zararsız bir şekilde ayrılmanız mümkündür.

stres nedir

Stres Belirtileri Nelerdir?

Stresin belirtileri kendi içerisinde 4 farklı gruba ayrılabilir. Fiziksel belirtiler bunun ilk sırasında yer alır. Baş ağrısı, uyku düzensizliği, çene kasılması, diş gıcırdatma, aşırı terleme, kabızlık ve kas ağrıları stresin en önemli fiziksel belirtileridir.

Fiziksel belirtiler kadar zihinsel belirtiler de insanları zorlar. İnsanlar stres altındayken karar vermekte ciddi zorluk çekeceklerdir. Unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği de sıklıkla görülen belirtiler arasında yer almaktadır. İş kalitesinde düşüş ya da sıklıkla hata yapma gibi durumlar da stresin zihinsel belirtileri arasında yer alır.

İnsanlar stresle başa çıkma yolları konusunda bilgi sahibi olmazlarsa stresin duygusal olumsuzlukları da ortaya çıkmaktadır. Stres altında çok daha çabuk ağlamaya başlama durumu söz konusu olabilir. Kaygı, endişe ya da depresyon gibi etmenlerde yoğun stres altında kalan kişilerde görülen belirtilerdendir.

Stresin son belirtileri ise sosyal belirtilerdir. İnsanların sosyal davranışları olumsuz etkilenmektedir. Randevulara gitmeme, insanlarda hata bulmaya çalışma ya da güvensizlik gibi duygular da stresin belirtileri arasında sayılmaktadır.

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

İnsanların stresle başa çıkma yolları farklılık gösterir. Vücut yapısına göre başa çıkma yöntemleri de değişecektir. İlk olarak strese sebep olan etmenlerin net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında belirlenen strese karşı önleme, değiştirme, uyum sağlama veya kabul etme eylemlerinden bir tanesi yapılmalıdır.

İlk etapta strese sebep olan etmenlerin tamamen hayatınızdan çıkarılması ve size müdahale etmesi önlenmelidir. Ancak bu mümkün değilse strese sebep olan olayların değiştirilmesi gerekir. Stres oluşturmayan ya da daha az stres oluşturan şekle gelmesi gerekecektir.

Eğer strese sebep olan etmenler üzerinde bir müdahale imkanı yoksa kişinin kendi bünyesinde değişiklikler yapması gerekmektedir. İlk etapta bu stresli ortaya uyum sağlamak için çaba sarf edilir. Sonrasında bu stresi kabul edip onunla birlikte yaşamayı öğrenmek stresle başa çıkma yolları arasında en önemlilerinden bir tanesidir.

25

Yanıt Yok

Cevap Yazın