Jiroskop Nedir?

Jiroskop Nedir?

Jiroskop, sabit bir kütle merkezine sahip olmasına rağmen her yere dönebilen tekerlek veya kütlelere verilen isimdir. Türkçe’ye düzdöner olarak geçen Jiroskop, yönü ölçmek veya yön belirlemek konusunda oldukça yararlıdır. Genel kapsam dönerek hareket etmeyi sağlayan tekerlekten, bir eksenden ve bir robottan oluşur. Yatay ve dikey eksende de dönüş gerçekleştirebilen jiroskop aslında sabit bir mekanizmadır fakat her yöne dönebilmesiyle de merak uyandırıcı bir tarafı vardır.

Jiroskop Fiyatları

Sabit bir fiyatı olmamasıyla birlikte modeline ve markasına bağlı olarak değişmekte olan jiroskoplar 200 TL – 1000 TL arası bir değerdedir. Yön bulma veya yön ölçme konusunda bir yardıma ihtiyacınız olduğunda, bütçenize uygun ve işinize yarar bir jiroskop bulmanız gerekmektedir. Jiroskopu aldıktan sonra işiniz oldukça kolaylaşacaktır.

Jiroskop Ne İşe Yarar? Kullanım Alanları Nelerdir?

Jiroskop, en çok günümüzde çok yaygın olan akıllı cihazlarımızda karşımıza çıkmaktadır. Cihazlarımızdaki jiroskop yardımıyla yön bulma işimiz daha kolay bir hale gelmektedir. Ayrıca cihazlarımızdaki kamera ve navigasyon gibi oldukça kullanışlı olan uygulamalarda da jiroskop bulunmaktadır. Kamera’da kameranın hassasiyetini ayarlamak gibi bir işleve sahipken, navigasyon uygulamalarında ise yön bulma gibi işlevleri vardır. Akıllı cihazlarımızda bu kadar etkili olan jiroskobun bir de sensörü bulunmaktadır. Bu sensör açısal hızı algılayan bir sistem olarak tanımlanabilir. Bu sensör yardımıyla yukarıda bahsettiğim işlevleri gerçekleştirir.

Akıllı cihazların yanı sıra uçak ve gemi gibi hava ve deniz araçlarını kontrol edeceğimiz zaman, tünel madenciliğinde yön bulunması gerektiğinde, manyetetik pusulaların çalışmadığı zamanlarda ve navigasyon ile herhangi bir adres girip yol bulmak istediğimiz zaman karşımıza yine jiroskop çıkmaktadır. Aslında biz bilmesek de jiroskobun hayatımızda oldukça büyük ve önemli bir yeri vardır.

Jiroskop Çeşitleri Nelerdir?

Genel amaçla kullanılan jiroskoplar harici yukarıda da bahsettiğim gibi elektronik cihazlarda bulunan minik MEMS jiroskop, katı halde olan ve daire şeklinde lazerlere sahip olan jiroskop, fiber optik jiroskop ve aşırı duyarlı kuantum jiroskop gibi farklı farklı jiroskoplar da vardır. Kullandığınız alana göre farklılık gösteren bu jiroskopları detaylıca araştırarak sizin için en uygun ve en etkili olanı bulup kullanmalısınız.

11

Yanıt Yok

Cevap Yazın