Özellikle yaz aylarında aldığımız fazla kiloları daha net fark ederiz. Yünlü kalın hırkaların, oduncu gömleklerin arkasına sakladığımız ne kadar fazlalık varsa şortlar ve askılı bodyler ile gün yüzüne çıkar. Azar azar aldığımız kiloların göbek, basen ya da kollarımızda depolanması ile bir süre sonra aynada gördüğümüz vücudumuzu tanıyamayız. Sebebi ne olursa olsun artık verilmesi gereken kilolarımızla baş başayızdır.
Fazla Kilolarımızdan Nasıl Kurtulacağız?
Öncelikle aldığımız kiloların yanlış beslenmekten mi yoksa bir sağlık sorunundan mı kaynaklandığını öğrenmek için doktora gitmeliyiz. Eğer herhangi bir sağlık sorunumuz yoksa ve biz buna rağmen kilo almaya devam ediyorsak beslenme düzenimizi ve günlük yaşam rutinimizi mutlaka gözden geçirmeliyiz.
Şimdi birkaç adımda temel hatalarımızı belirleyelim;
1-Yeterince su içiyor muyuz?
2- Ne kadar ekmek tüketiyoruz?
3- Günlük bedensel aktivitelerimiz yeterli mi?
4- Kaç öğün yemek yiyoruz?
Hepimiz günlük su ihtiyacımızın 2 litrenin üzerinde olduğunu biliyoruz. Daha az su tüketiminin halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları, gibi yaşam kalitemizi düşüren etkileri var. Bunların yanı sıra susuzluk vücudun yağ yakımını da etkiliyor, başka bir deyişle az su içmek kilo alma sebeplerimizden birisi olabilir. Yeterli su içmek için çalışma masanıza veya evin çeşitli odalarına sürahi ve bardak yerleştirerek gün boyu su içmeniz gerektiğini kendinize hatırlatabilirsiniz.
Kontrolsüz ekmek tüketiminin kilo alma sebeplerimizden birisi olduğu bütün uzmanlarca dile getiriliyor. Bir öğünde iki dilimden fazlasını yiyorsanız zaman içerisinde bölgesel yağlanmalar yaşamanız normal. Yemek masasına daha az ekmek getirerek, küçük lokmalar halinde ve biraz fazla çiğneyerek daha az ekmek tüketebilirsiniz.
İnsan bedeni hareket etmek üzerine kurgulanmış. Günlük hareketliliğinizi takip edin. Eğer işe araba ile gelip, masa başında çalışıp yine araba ile dönüyorsanız ve düzenli olarak gittiğiniz bir spor aktivitesi yoksa sağlıksız bir hayata kendinizi mahkûm ettiğiniz çok açık. Telefonlar için tasarlanan adımsayar uygulamalar ile günde kaç adım attığınızı bulabilirsiniz. Her gün bir önceki günden daha fazla adım atmayı hedeflerseniz gittikçe daha hareketli olabilirsiniz.
En önemli öğün olan kahvaltıdan başlayarak günde kaç kez yemek veya atıştırmalık tükettiğinizi takip edin. Özellikle akşam saatlerinde alınan gıdaların büyük bölümünün depolandığını unutmayın. Akşam yemeklerinizi daha erken saatlere çekerek depolanan gıda miktarını azaltabilir, ara öğünlerde bisküvi çikolata yerine, yoğurt, salatalık veya meyve yiyerek de daha sağlıklı beslenebilirsiniz.