Hakim olmak için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği günümüzde meslek arayışı içinde olan gençler tarafından en çok araştırılan konulardan bir tanesidir. Hakimlik en çok rağbet gören mesleklerin başından gelmektedir. Hakim olmak isteyenler bu meslek hakkında araştırmalar yaparak kendilerine bir yol çizmeye çalışmaktadırlar. Bu yazımızda “Hakim nasıl olunur?” sorusuna cevap vereceğiz.
Hakim Nedir?
Hakim, mahkemelerde görev alan, hukuksal tüm konularda son kararı veren, bunu hukuk kuralları içerisinde gerçekleştiren kişilere denir. Hakimin bir diğer adı da yargıçtır.
Hakim Ne iş Yapar?
Hakim, adli ve idari yargıda, gerekli hukuki kurallar çerçevesinde ve kanaatince, davaları sonuca bağlar. Bu kararları hiçbir kişinin ve kurumun etkisi altında kalmadan yapar. Kişilere hüküm verir, gerekirse hak ve özgürlüklerini elinden alabilir.
Hakim Nasıl Olunur?
Hakim olmak için gerekli şartları yerine getiren herkes hakimlik mesleğini yapabilir. En önemli koşul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiç kimse hakimlik mesleğini icra edemez. Eğer bu koşulu sağlıyorsanız ilk yapılacak şey liseyi bitirdikten sonra bir hukuk fakültesine girmek olacaktır. Türkiye’de 38 devlet, 35 vakıf, 11 Kıbrıs’ta olmak üzere toplam 84 tane hukuk fakültesi vardır. Önceliğiniz bu fakültelerden birine yerleşmek ve hukuk eğitiminizi tamamlamak olacaktır. Fakülteye yerleştikten sonra sizi ezber dolu bir dört sene bekliyor olacak.
Hukuk fakültesinden mezun oldunuz. Peki şimdi ne yapmalısınız? İkinci adım olarak Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin birlikte hazırladığı Adli Yargı Sınavı’na katılmalısınız. Bir diğer önemli koşul ise 40 yaşını doldurmuş olmaktır. Ayrıca sicilinizin de temiz olması gerekmektedir. Gerekli tüm koşulları sağlamış ve yazılı sınavdan da başarıyla geçtiyseniz şimdi sizi bir mülakat bekliyor olacak. Eğer mülakatı da başarıyla verdiyseniz artık bir hakim adayısınız demektir.
Artık önünüzde kalan aşama staj dönemi. İki senelik bir staj döneminden sonra hakim ya da savcı olmaya karar verecek ve buna göre son stajınıza devam edeceksiniz. Staj süresi boyunca mesleğinizin tüm detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olacak ve staj sonunda yine bir sınava gireceksiniz. Bu sınavı da başarıyla atlattıktan sonra artık siz de bir hakimsiniz ve görevinizi yapmaya hazırsınız demektir.